Pagina's

zondag 11 oktober 2015

Vergaderen en Vogelen in Ghana voor Birdlife


Vier dagen geleden ben ik samen met drie collega’s van Vogelbescherming Nederland in Ghana aangekomen. Een team ‘op volle sterkte’ om de tweejaarlijkse bijeenkomst van alle Afrikaanse Birdlife partners bij te wonen en de vele workshops te volgen. 

Birdlife heeft nu 24 Afrikaanse partnerorganisaties met nog een aantal organisaties die hard op weg zijn om binnenkort Birdlife partner te worden. Een hele diverse club! Een paar voorbeelden: Naturama uit Burkina Faso, die Lake Oursi onder haar hoede heeft en daar fantastische monitoring uitvoert van vegetatie en vogels. Of de Liberiaanse partner SCNL die de bescherming van Gola National Forest voor elkaar heeft gekregen. Een van de laatste bossen die nog overeind staat in de zeer waardevolle biodiversity hotspot Upper Guinea forest. 


 We zijn dus zeer goed vertegenwoordigd als Birdlife in Afrika en dat is nog steeds vrij uitzonderlijk voor milieu- en natuurorganisaties! De reden daarvoor is zowel simpel als een grote uitdaging: Het is keihard nodig om vogels en natuur te beschermen, want als we niet actief zijn langs de hele trekroute en in leefgebieden zullen vogels altijd wel ergens een bottleneck tegenkomen, waardoor bescherming niet gegarandeerd is. Vogels houden zich niet aan grenzen.

Gisteren beschreef de directeur van Birdlife Uganda, Achilles Byaruhanga, het nog heel duidelijk: ‘Who owns those birds that migrate accross the flyways? We all have a responsibility to protect them’. Voor de East Atlantic Flyway, waar Nederland ook onder valt, gaat het bijvoorbeeld om 90 miljoen vogels per jaar die van deze trekroute gebruik  maken. En daarbij onderweg een hele rij aan bedreigingen tegenkomen zoals jacht, gedegradeerde gebieden, ontbossing, mijnbouw, hoogspanningsleidingen en meer.

We zitten hier in Ghana zeker niet alleen in vergaderzalen. Eergisteren was er een mooie tocht om de Picathartes te zien. Een vogel die maar op een paar plekken in West-Afrika voorkomt. Picathartes leeft op rotsen hoog in de heuvels waar ze een nest van modder maken. Het was een mooie klim door een dicht bos om er te komen. Op het eind van de middag lieten ze zich goed zien. Twee paartjes broeden dit jaar op deze plek. Een mooie vogel, die er een beetje uitziet als een mini-dinosaurus, springend van tak naar rots.

Terug in de workshops bespraken we het Living on the Edge project. Dit project gaat over mensen en vogels, waarbij mensen centraal staan op verschillende manieren. Zo wordt het project gedragen door lokale groepen die door Birdlife partners zijn opgeleid tot goede vogelaars en natuurbeschermers. En daarnaast zijn er lokale vrouwengroepen, waarmee we alternatieve inkomstenbronnen ontwikkelen.

Birdlife partners lieten me een aantal mooie projecten zien, zoals het opzetten van imkersgroepen en het maken van efficiënte oventjes. Ook directe beschermingsmaatregelen zijn uitgevoerd, zoals het onderwater zetten van oude vloedgebieden en het weghalen van invasieve grassen. Met een zeer positief effect voor vogels en mensen, want de visstand schoot omhoog en de nieuwe vloedvelden zijn meteen ontdekt door duizenden vogels. 


De kracht van Birdlife zit hem daarmee in de samenwerking van ‘local to global’. Het is echt een privilege om hier te zijn en alle Afrikaanse partners te ontmoeten, zelfs al ben ik nog maar vijf weken in dienst! We gaan de komende dagen nog plannen maken om gieren beter te beschermen en ik doe mee aan de bossen workshop van woensdag. Stay tuned voor meer nieuws uit Ghana!H


Geen opmerkingen:

Een reactie posten