Pagina's

dinsdag 15 september 2015

Ongerepte bosgebieden: Worden ze nu wél beschermd?

Time flies! Het is nu een jaar geleden dat FSC-leden de keuze maakten voor een betere bescherming voor ongerepte bosgebieden. Hoe staat het er nu voor in de uitvoering? Neemt FSC de bescherming van ongerepte bosgebieden serieus ter hand?
Wat werd er besloten? 
September vorig jaar werd een belangrijke motie – 'motie 65’- besproken tijdens de algemene leden vergadering van het keurmerk: zouden FSC standaarden versterkt moeten worden om ongerepte bosgebieden te beschermen? Meer dan 90% van de aanwezige leden stemden vóór!

Voor wie het niet meer weet: ongerepte bosgebieden, of Intact Forest Landscapes, zijn aaneengesloten boslandschappen waar nog geen significante menselijke activiteit heeft plaatsgevonden en die groot genoeg zijn om de inheemse biodiversiteit te behouden – minstens 50000 hectare. Volgens de motie moeten ook de activiteiten en rechten van inheemse en lokale bevolking van deze gebieden in acht worden genomen. Zij zijn namelijk de beste bosbeschermers!

Hoe staat het er nu voor?
Een jaar is snel voorbij, zeker als je kijkt naar de ingewikkelde manier waarop FSC besluiten neemt en hun beperkte mankracht hiervoor. De motie moet uitgevoerd worden, dat staat vast, maar hoe en door wie? Alle belangen- milieu, economie en sociaal- moeten evenredig vertegenwoordigd zijn in de uitvoering, en hoewel dat juist de kracht is van FSC kost het daardoor ook veel tijd om de boel op gang te krijgen. En de daadkracht spettert er jammer genoeg nog niet van af. Procedures, moties, vergaderingen, dikke plannen, presentaties, allemaal geduldig papier.

In de tussentijd zitten de tegenstanders niet stil. Ik heb al verschillende presentaties gezien waarbij houtindustrie en hun vertegenwoordigers het bestaan en belang van ongerepte bosgebieden tegenspreken. Niet verwonderlijk, want ze knijpen hem gewoon. Houtbedrijven willen kunnen blijven kappen zonder teveel gedoe en bescherming en ze willen de ‘primary forest premium’ niet kwijt. Dat is een soort bonus: als je voor het eerst een ongerept bos kapt oogst je een hoeveelheid hout uit die niet meer geëvenaard wordt. Kassa.
En in een jaar zijn er wel weer tienduizenden vierkante kilometers ongerepte bossen verdwenen in landen als Canada, Kameroen en Brazilië. Daarnaast blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek dat er nog maar heel weinig wildernis overblijft: 70% van de bossen ligt op minder één kilometer van een verstoring als een bosrand, of een weg.

Gaat het nog lukken?                                      
FSC presenteert zich als de beste standaard in verantwoord bosbeheer en andere standaarden opereren inderdaad lang niet zo vergaand op ongerepte bosgebieden. Maar er mag zeker wel een tandje bij om échte bescherming binnen FSC-gebieden waar te maken.

Gelukkig waren de opstellers van de motie zo slim om een deadline erin op te nemen. Als er eind 2016 nog niks geregeld is, dan gaat er een clausule in werking die de kerngebieden van IFLs dichtgooit voor verdere ontwikkeling. Hopelijk komt het niet zo ver en gaat FSC samen met de leden koppen met spijkers slaan.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten