Pagina's

dinsdag 9 september 2014

Voldoende bescherming van ongerepte bosgebieden door FSC?


Twee dagen duurt de FSC Algemene Vergadering nu. En ik ben al uitgeput. Dat is helaas niet van het harde werk, maar een hardnekkige koorts die me in de tang heeft. Voortgedreven door de aspirine heb ik toch nog gesprekken kunnen voeren over ongerepte bosgebieden. Helaas lijkt het erop dat we nog veel werk hebben binnen FSC om deze waardevolle gebieden beter te beschermen. Ik hoop dat deze week tot dat resultaat gaat leiden!

Hier in Spanje zijn alle drie de kamers – sociaal, milieu en economisch - van FSC bij elkaar. Het is een enorm divers gezelschap. Van vertegenwoordigers van inheemse volkeren uit Kenya in klederdracht tot directeuren van grote bedrijven als Ikea en Tetra Pak die strak in het pak zitten. Op deze vergadering worden moties aangenomen die de komende drie jaar de richting van FSC verder moeten bepalen. Voor Greenpeace hét moment om betere bescherming van ongerepte bosgebieden voor elkaar te krijgen.

De eerste vraag die we krijgen tijdens gesprekken is wat ongerepte bossen, of ‘intact forest landscapes’ precies zijn. Daar kunnen we gemakkelijk op antwoorden. Het zijn aaneengesloten boslandschappen van minstens 50.000 hectare groot waar nog geen significante menselijke activiteit heeft plaatsgevonden. En die zo groot zijn dat de inheemse biodiversiteit behouden kan blijven.

Afrormosia houtkap in Congo
Een lastigere discussie is wat nu precies degradatie inhoudt. Zeker de boseigenaren die zelf in ongerepte bossen werken, vinden dat zij juist het bos goed behouden. Maar industriële houtkap is wel degelijk een voorbeeld van deze ‘significante menselijke activiteit’ die ongerepte bossen degradeert. Er worden wegen aangelegd ver het bos in en het kappen en vervoeren van bomen vindt plaats met behulp van grote machines. Hierdoor wordt het bos in blokjes gedeeld, versnipperd, wat grote impact heeft op de biodiversiteit. Dit filmpje van RoadFree laat het goed zien.


Vorige week lanceerde Greenpeace samen met wetenschappelijke instituten een nieuwe kaart waar de degradatie van ongerepte bossen pijnlijk duidelijk wordt. Sinds 2000 is 8% van het totale oppervlak aan ongerepte bossen verdwenen. Dat is meer dan 10 miljoen hectare ongerept bos, wat ongeveer gelijk is aan drie keer de oppervlakte van Duitsland.

Ook in FSC gecertificeerde bossen zien we degradatie van de ongerepte bosgebieden. En dat moet stoppen. FSC ondermijnt hiermee haar eigen principes over bosbescherming. Daarom werken mijn collega’s en ik deze week er hard aan om een motie er doorheen te krijgen die regelt dat ongerepte bosgebieden beter beschermd worden.

Over een week hoop ik jullie te berichten over een goede uitkomst. Help ons mee en tweet over een sterker FSC zodat wij hier op de vergadering ook jullie mening kunnen horen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten