Pagina's

woensdag 9 juli 2014

Bedreigde Dieren en Planten in Geneve

Bedreigde Dieren en Planten in Geneve

9 Juli 2014

Deze week ben ik in Geneve om een vergadering bij te wonen van de CITES, de organisatie die de internationale handel in bedreigde dieren en planten probeert te reguleren. De ‘Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora’ is vooral bekend van de strijd tegen de handel in olifant

Maar waarom ben ik hier dan, als bossencampaigner doe ik toch immers alleen in bomen? Ik ben hier om over de handel in een houtsoort uit Afrika, Afrormosia, te spreken. CITES gaat zeker ook over planten, al hoor je daar meestal niet zoveel over. Een uitstervende orchidee of boom is minder schrijnend dan een gestroopt babyaapje in een veel te kleine kooi en voor velen daarom minder interessant. Maar niet voor mij. Vergeet zeker ook niet dat die mooie beesten ook ergens moeten wonen, juist vaak in het bos. Ook bij het beschermen van de leefomgeving van bedreigde diersoorten kan CITES een handje helpen. Onder CITES zijn tientallen boomsoorten opgenomen die op de internationale houtmarkt verhandeld worden omdat ze met uitsterven bedreigd zijn.

Een van die soorten die beschermd is onder CITES is Afrormosia , ook bekend als Afrikaans Teak, waarvan de Democratische Republiek Congo (DRC) de grootste houtexporteur is. Het is een prachtige boom, die helaas dus ook zeer gewild is op de internationale markt. Er wordt makkelijk duizend euro neergeteld voor een kuub ruw gezaagd Afrormosia hout en dan is het nog niet vervoerd en verwerkt tot een product.

Alleen houdt DRC zich niet aan de afspraken om de soort te beschermen.  De houtindustrie in DRC drijft op deze handel en dan heb je het over veelal illegaal gekapt hout . In de DRC zag ik enorme stapels Afrormosia liggen in de haven . Precies daardoor is de soort bedreigd. België en Italië zijn de hoofdimporteurs van dit hout. In Nederland kom je het soms tegen als parket of fineerhout. 

Zo’n vergadering is eindeloos praten, maar dan komt toch de DRC aan bod en de houthandel. Omdat het land zo’n chaos is, met totaal gebrek aan controles en veel corruptie, heeft CITES besloten om het land onder het vergrootglas te leggen. Wat ik schokkend vind is dat de vertegenwoordiger van de houtindustrie in de officiële delegatie zit van DRC. Gebroederlijk zitten ze naast elkaar in de vergaderzaal. Als de DRC aan het woord komt gaat het alleen maar over het belang van de houthandel en dat CITES moet niet zo moeilijk doen.

Hier put ik niet veel hoop uit. CITES laat namelijk niet vaak genoeg haar tanden zien. En dat zal wel nodig zijn om een eind te maken aan ontbossing in de DRC.  Als CITES het land niet aan de conventie gaan houden, faciliteren ze alleen maar de handel in illegaal gekapt hout en soorten die bedreigd zijn met uitsterven. Als een dag later de Europese Unie een stevige interventie doet en DRC niet zomaar weg laat komen met papieren beloften, lijkt er misschien toch een stapje vooruit mogelijk.

Samen met mijn collega’s in de DRC zullen we campagne blijven voeren tegen de illegale houtkap in DRC en de gerelateerde handel. De ontbossing daar moet stoppen om deze prachtige bomen, en de dieren én de mensen die van het bos afhankelijk zijn, een toekomst te geven.

en, apen en tijgers en alle producten die van bedreigde dieren gemaakt worden. Verschrikkelijke criminele handel die meteen gestopt moet worden en in veel gevallen door CITES dus ook gewoonweg verboden is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten